Ourologos-Athina | Συχνες ερωτησεις
Στην ιστοσελίδα μας μπορείτε να ενημερωθείτε για ορισμένες συχνές ουρολογικές παθήσεις, για την αντιμετώπισή τους, να έχετε μια πρώτη γνωριμία με τον ιατρό και το ιατρείο του, καθώς και να επικοινωνήσετε μαζί μας για οτιδήποτε σας απασχολεί.
Ουρολόγος, Ουρολόγοι, Ουρολόγος Αθήνα, Ουρολογος Αθηνα, Ουρολόγοι Δροσιά, Ουρολόγος Δροσιά, Ουρολόγος Άνοιξη, Ουρολόγος Κηφισιά, Ουρολόγος Νέα Ερυθραία, Ακράτεια, Ουρολοίμωξη, Λιθίαση, Κονδυλώματα, Πέτρα - νεφρά, Στυτική δυσλειτουργία, Πρόωρη εκσπερμάτιση, Στενώματα ουρήθρας, Υπογονιμότητα, Νόσος Peyronie, Νεφρολιθίαση, Αιματουρία, Προστάτης, χειρουργός ανδρολόγος ουρολόγος
516
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-516,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-16.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Συχνες ερωτησεις

Καλέστε άμεσα

στο 211.01.99.548 για

ραντεβού με τον ιατρό

Συχνές ερωτήσεις

Τι ειναι το PSA;

Eίναι μια γλυκοπρωτεΐνη που παράγεται κυρίως από τα επιθηλιακά κύτταρα των προστατικών αδενίων και η φυσιολογική του λειτουργία είναι η ρευστοποίηση του σπέρματος με σκοπό να απελευθερωθούν τα σπερματοζωάρια. Η μέτρηση γίνεται με μια απλή εξέταση αίματος και στοχέυει στο να τεθεί η υποψία για το αν υπάρχει καρκίνος προστάτη ή όχι.

Στις εξετασεις αιματος που εκανα βρεθηκε αυξημενο το PSA μου. Εχω καρκινο;

Τις περισσότερες φορές το αυξημένο επίπεδο PSA οφείλεται σε κάτι πολύ λιγότερο σοβαρο. Για παράδειγμα το PSA μπορεί να αυξηθέι στην καλοήθη υπερπλασία προστατη, τις λοιμώξεις όπως βακτηριακή προστατίτιδα ή μετά από επεμβατικούς χειρισμούς. Ακόμη και μια παρατεταμένη σωματική άσκηση μπορεί να το επηρεάσει. Σε κάθε περίπτωση η εξέταση πρέπει να αξιολογηθεί απο τον Ουρολόγο σας ο οποίος μέσα απο την κλινική εξέταση θα σας συστήσει να κάνετε την βιοψία προστάτη.

Πως γινεται η βιοψια προστατη;

Η βιοψία προστάτη γίνεται από τον Ουρολόγο σας με τη χρήση υπερήχου υψηλής ευκρίνειας δια μέσου ειδικής κεφαλής (διορθικής), που εισάγεται από τον πρωκτό και απεικονίζει τρισδιάστατα τον αδένα. Στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται με τοπική αναισθησία, χωρίς κανένα αίσθημα πόνου από τον ασθενή. Με τη βοήθεια μιας ειδικής βελόνας λαμβάνονται κομματάκια προστατικού ιστού τα οποία στην συνέχεια αποστέλλονται για ιστολογική εξέταση.

Υπαρχει θεραπεια για τον καρκινο του προστατη;

Η αντιμετώπηση των ασθενών εξαρτάται απο διάφορους παράγοντες, τόσο ογκολογικούς( όπως το στάδιο και η διφοροποίηση του όγκου), όσο και μη ογκολογικούς (όπως η ηλικία, τα συνυπάρχοντα νοσήματα και το προσδόκιμο της επιβίωσης του ασθενούς). Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι θεραπείας της νόσου, όπως η χειρουργική επέμβαση (είτε με ανοιχτή μέθοδο είτε με την χρήση ρομποτικού συστήματος Da Vinci) και η ακτινοθεραπεία της περιοχής . 

Ποια ειναι τα πλεονεκτηματα της ρομποτικης ριζικης προστατεκτομης σε συγκριση με την ανοικτη ριζικη προστατεκτομη;

Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά και αφορούν τόσο τον ασθενή όσο και τον ιατρό. Με την τρισδιάστατη απεικόνιση του χειρουργικού πεδίου επυτυγχάνεται μεγαλύτερος βαθμός χειρουργικής ακρίβειας. Ο άνετος και εύκολος χειρισμός των χειρουργικών εργαλείων, η εξάλειψη του τρέμουλου των χεριών επιτρέπουν στον χειρουργό να επυτύχει καλύτερη παρασκευή των αγγειονευρωδών δεματίων που είναι υπεύθυνα για τη στύση, καθώς επίσης και την δημιουργία σταθερής κυστεο-ουρηθρικής αναστόμωσης μειώνοντας κατά πολύ τις πιθανότητες για μετεγχειρητική ακράτεια ούρων. Σημαντικά πλεονεκτηματα για τον ασθενή είναι η ελαχιστοποίηση της απώλειας αίματος, του μετεγχειρητικού πόνου, καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, μικρότερος χρόνος νοσηλείας και ταχύτερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.

Πως θα καταλαβω αν εχω προβλημα με τον προστατη μου;

Οι αλλαγές στην ούρηση θα είναι από τα πρώτα σημάδια των προβλημάτων προστάτη. Ο ασθενής αντιλαμβάνεται ότι καθυστερεί η έναρξη της ούρησης, παρατείνεται η διάρκειά της, μειώνεται η δύναμη και η ακτίνα της ούρησης, ή αυτή είναι διακεκομμένη. Επίσης, δημιουργείται αίσθημα ατελούς κένωσης της κύστης, επιτακτικής ακράτειας, συχνουρίας, νυκτουρίας ενώ έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να σχετίζεται και με προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας. Θα πρέπει να επισκεφτείτε τον Ουρολόγο σας για να διερευνήσει το αίτιο αυτων των συμπτωμάτων.

Σηκωνομαι πολλες φορες το βραδυ για να ουρησω. Υπαρχει θεραπεια?

Για αυτό τον λόγο θα πρέπει να επισκεφτείτε τον ουρολόγο σας, ο οποίος κανοντας τις απαραίτητες εξετάσεις όπως η κλινική εξέταση, το ιστορικό , η εξέταση ούρων, το ημερολόγιο ούρησης, η ουροροομετρία και το υπερηχογράφημα νεφρών, κύστεως και προστάτη θα σας δώσει μια απάντηση για την θεραπέια που πρέπει να ακολουθήσετε.

Θελω να ουρησω και δεν μπορω. Τι συμβαινει?

Πάθατε επίσχεση ούρων πιθανόν λόγω απόφραξης της κατώτερης ουροποιητικής οδού. Χρειάζεται άμεσα να τοποθετηθεί ενας ουρηθρικός καθετήρας ή ενας υπερηβικός καθετήρας (στην κοιλία, ακριβώς πάνω από την κύστη) για να αδείασει η ουροδόχος κύστη και να ανακουφιστείτε. Αναλόγα με το αίτιο της απόφραξης ο Ουρολόγος σας θα σας ενημερώσει για τα επόμενα θεραπευτικά βήματα.

Μου ειπαν οτι πασχω απο χρονια προστατιτιδα. Τι σημαινει αυτό;

Πρόκειται γαι μια απο τις συχνότερες ουρολογικές παθήσεις. Στην πραγματικότητα ο όρος προστατίτιδα εκφράζει ενα σύνολο παθήσεων με συμπτώματα απο το κατώτερο ουροποιήτικο, χωρίς παντοτε συγκεκριμένη και ενιαία αιτιολογία. Πιο συχνά εκδηλώνεται με πόνο ή καύσο κατά την ούρηση, αίσθημα βάρους ή βύθιου πόνου στο περίνεο ή στους όρχεις, , συχνουρία ή/και προβλήματα εκσπερμάτισης.Ο Ουρολόγος σας θα κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις προκειμένου να βρει το αίτιο της προστατίτιδας και θα σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Ποναω πολυ στην ουρηση και πηγαινω συχνα στην τουαλετα. Τι να κανω;

Συνήθως το αίτιο αυτής της κατάστασης είναι η οξεία κυστίτιδα. Είναι απαραίτητο να δώσετε τα ούρα σας για την γενική εξέταση και καλλιέργεια ούρων. Ο Ουρολόγος θα κάνει την διάγνωση και θα σας δώσει την κατάλληλη θεράπεια. Αν δεν υποχωρήσουν τα συμπτώματα ενδεχομένως θα χρειαστεί περαιτέρω έλεγχος.

Παθαινω συχνα ουρολοιμωξεις. Υπαρχει τροπος να το προλαβω?

Στην αρχή θα πρέπει να αποκλειστεί κάποιο ανατομικό πρόβλημα που πιθάνον να διευκολύνει τις υποτροπές.Σε περίπτωση που όλα είναι φυσιολογικά, τότε προσπάθηστε να πίνετε πολλά υγρά (8-10 ποτηρια/ημέρα), να μην αναβάλετε την ουρηση σας, να τρώτε φρούτα που περιέχουν βιταμίνη C και να ουρείτε πριν και μετά την σεξουαλική επαφή. Ο Ουρολόγος σας μπορεί να σας συστήσει να λαμβάνετε προληπτικά χυμό ή σκευάσματα που περιέχουν βατόμουρο και διάφορα προβιοτικά.

Ειδα αιμα στα ουρα μου. Ειναι σοβαρο;

Η αιματουρία οποιουδήποτε βαθμού είναι σοβαρό σύμπτωμα και θα πρεπει να διερευνάται. Η αιτία της αιματουρίας μπορεί να εντοπίζεται σε οποιοδήποτε όργανο του ουροποιητικου συστηματος όπως στους νεφρούς, ουρητηρες, ουροδοχο κυστη και προστάτη. Ειναι απαραίτητο να επισκεφτειτε τον Ουρολογο σας για να υποβληθείτε σε μια σειρά απο εξετάσεις όπως η γενική ούρων, το υπερηχογραφημα νεφρών –ουροδόχου κύστεως και πιθανόν η αξονική πυελογραφία και η κυστεοσκόπηση.

Μερικες φορες μου φευγουν τα ουρα ενω βρισκομαι στο δρομο. Τι να κανω;

Η κατάσταση αυτή αναφέρεται ως ακρατεια ουρων. Μπορεί να είναι επιτακτικού τύπου όπου τα αίτια συνήθως ειναι νευρολογικά ή ακρατεία προσπαθείας που οφείλεται σε ανατομικές διαταραχές. Ο Ουρολόγος σας μετά από απαραίτητο έλεγχο θα σας δώσει την λύση είτε με φαρμακευτικά σκευάσματα είτε διορθώνοντας με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους το ανατομικό πρόβλημα.

Στραβωνει το πεος μου. Αντιμετωπιζεται;

Η κατάσταση πιθανόν οφείλεται σε μία νόσο του πέους που ονομάζεται νόσος του Peyronie. Σε αυτήν την περιπτώση αναπτύσσεται μια ουλώδης πλάκα στα περιβλήματα του πέους η οποία συνήθως οφείλεται σε φλεγμονή απο μικροτραυματισμούς με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η κάμψη του πέους και η ίδια η στύση. Ο Ουρολόγος σας θα κάνει τον απαραίτητο κλινικό έλεγχο και ενα Triplex πέους για να εκτιμήσει τη νόσο, και θα σας συστήσει χειρουργική ή φαρμακευτική αντιμετώπηση.

Εχω φιμωση. Να χειρουργηθω;

Στους ενήλικες η φίμωση οφείλεται συνήθως σε φλεγμονές (βαλανοποσθίτιδες), σε κακώσεις ή τραυματισμούς της περιοχής, στον σακχαρώδη διαβήτη, ή στην κακή υγιεινή. Όταν η φίμωση είναι σε αρχικό στάδιο και οφείλεται σε κάποια δερματολογική πάθηση ή φλεγμονή της περιοχής, η χρήση τοπικών αλοιφών που θα σας συστήσει ο Ουρολόγος σας μπορεί να βοηθησεί. Όταν όμως το δέρμα της ακροποσθίας έχει χάσει την ελαστικότητα του και έχει γίνει ουλώδες η εχουν αποτύχει οι κρέμες θα σας συστηθεί η χειρουργική αντιμετώπιση.

Εβγαλα αιμα κατα την διαρκεια της επαφης. Ειναι σοβαρο;

Πρόκειται για τη ρήξη του χαλινού, μιας ινώδους ταίνιας που συνδέει την ακροποσθία του πέους με την βάλανο. Συνήθως η αιμορραγία σταματάει με εφαρμογή πίεσης. Αν δεν σταματήσει θα χρειαστεί μια μικροεπέμβαση 10 λεπτών (πλαστική χαλινού), η οποία μπορεί να γίνει και στο ιατρείο με τοπική αναισθησία, ώστε να μην δημιουργηθεί ουλή στην περιοχή.

Ποναει ο δεξιος ορχις μου και εχω πυρετο. Τι συμβαινει;

Πιθανόν πάσχετε απο μια μικροβιακή φλεγμονή του όρχι που λέγεται οξεία ορχεοεπιδιδιμίτιδα. Ο Ουρολόγος σας μέσα απο την κλινική εξέταση και με την βοήθεια υπερήχου θα διαγνώσει το πρόβλημα και θα δώσει την κατάλληλη θεραπεία.

Ψηλαφησα κατι σκληρο στον (αρ) του ορχι. Ποιο ειναι το επομενο βημα;

Πρέπει να επισκεφτείτε τον Ουρολόγο σας άμεσα για να αποκλειστεί η πιθανότητα κακοήθειας.

Ειδα αιμα κατα την εκσπερματηση. Να ανυσηχω?

Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε. Πρόκειται συνήθως για μια ¨αθώα¨ κατασταση που στις περισσότερες περιπτώσεις υποχωρεί μόνη της. Σε περίπτωση εμμονής του συμπτώματος θα χρειαστεί έλεγχος από Ουρολόγο.

Εχω πετρες στα νεφρα μου και παθαινω συχνα κολικους. Μπορω να κανω κατι για να τους προλαβω;

Ο Ουρολόγος σας θα διερευνήσει το αίτιο για να προλαβει τον επανασχηματισμό λίθου δινοντας ειδική φαρμακευτική αγωγή. Οι ασθενείς θα πρέπει να λαμβάνουν γενικά μέτρα πρόληψης ανεξαρτήτως σύστασης λίθου που είναι η άσκηση, ο περιορισμός πρόσληψης άλατος, η φυσιολογική πρόσληψη ασβεστίου, η μείωση του σωματικού βάρους, η αύξηση των προσλαμβανόμενων υγρών (2.5-3 lt /24h) και η δίαιτα πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες και πτωχή σε ζωικές πρωτεΐνες.

Κλείστε ραντεβού με τον ιατρό

Call Now ButtonΚΑΛΕΣΤΕ