Ourologos-Athina | Αιμα στο σπερμα
Στην ιστοσελίδα μας μπορείτε να ενημερωθείτε για ορισμένες συχνές ουρολογικές παθήσεις, για την αντιμετώπισή τους, να έχετε μια πρώτη γνωριμία με τον ιατρό και το ιατρείο του, καθώς και να επικοινωνήσετε μαζί μας για οτιδήποτε σας απασχολεί.
Ουρολόγος, Ουρολόγοι, Ουρολόγος Αθήνα, Ουρολογος Αθηνα, Ουρολόγοι Δροσιά, Ουρολόγος Δροσιά, Ουρολόγος Άνοιξη, Ουρολόγος Κηφισιά, Ουρολόγος Νέα Ερυθραία, Ακράτεια, Ουρολοίμωξη, Λιθίαση, Κονδυλώματα, Πέτρα - νεφρά, Στυτική δυσλειτουργία, Πρόωρη εκσπερμάτιση, Στενώματα ουρήθρας, Υπογονιμότητα, Νόσος Peyronie, Νεφρολιθίαση, Αιματουρία, Προστάτης, χειρουργός ανδρολόγος ουρολόγος
403
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-403,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-16.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Αιμα στο σπερμα

Καλέστε άμεσα

στο 211.01.99.548 για

ραντεβού με τον ιατρό

Αίμα στο σπέρμα

Η αιμοσπερμία, η κατάσταση δηλαδή κατά την οποία εμφανίζεται αίμα στο σπέρμα μπορεί να οφείλεται σε διάφορους αιτιολογικούς παράγοντες.

Η αιματοσπερμία δε γίνεται πάντα αντιληπτή και γι αυτό είναι δύσκολή η εκτίμηση της συχνότητας της.  Όπως προαναφέρθηκε το αίμα στο σπέρμα μπορεί να προκληθεί από πολλούς λόγους που επηρεάζουν το ανδρικό ουρογεννητικό σύστημα. Οι περιοχές που επηρεάζονται μπορεί να είναι η ουροδόχος κύστη, η ουρήθρα, οι όρχεις, οι σπερματοδόχοι κύστες, η επιδιδυμίδα, και ο προστατικός αδένας.

Το πιο πιθανό όμως είναι το αίμα να προκαλείται από τη βιοψία του προστατικού αδένα. Περισσότερο από το 80%των ανδρών που κάνουν την παραπάνω βιοψία μπορεί να εμφανίσουν αίμα στο σπέρμα τους, το οποίο διαρκεί για τρεις με τέσσερις εβδομάδες. Παρομοίως, η αγγειεκτομή μπορεί να προκαλέσει αιμοσπερμία έως και μια εβδομάδα μετά την επέμβαση. Αν οι παραπάνω παράγοντες αποκλειστούν, η αιτία αναζητείται σε διάφορες καλοήθεις, ή κακοήθεις καταστάσεις. Πολλές φορές δεν μπορεί να ξεκαθαριστεί η αιτία.

Οι καταστάσεις που αναφέρονται πιο συχνά σε σχέση με την αιμοσπερμία περιλαμβάνουν:
  • Καλοήθεις ή κακοήθεις όγκους του προστάτη, της ουροδόχου κύστης, των όρχεων, ή των σπερματικών πόρων
  •  Λοιμώξεις συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων από χλαμύδια,  έρπη, κυτταρομεγαλοϊό και τριχομονάδες
  • Φλεγμονή στον προστάτη, την επιδιδυμίδα και την ουρήθρα
  • Παρουσία λίθων, οι οποίοι μοιάζουν με τους νεφρικούς, στους σπερματικούς πόρους, ή στον προστάτη
  •  Πολύποδες στην ουρήθρα
  • Απόφραξη των εκσπερματιστικών πόρων
  • Μεταστατικούς καρκίνους του ουρογεννητικού συστήματος
  • Παρουσία κύστεων , αιμορραγίας, ή άλλων διαταραχών των σπερματικών πόρων

 

Τα συμπτώματα που συνοδεύουν την αιμοσπερμία εξαρτώνται από την υποκείμενη αιτία και μπορεί να είναι οποιαδήποτε από τα παρακάτω:

  • Επώδυνη ούρηση
  •  Πόνος κατά την εκσπερμάτιση
  •  Αιματουρία
  • Πόνος στη μέση
  • Πυρετός
  • Ευαισθησία στους όρχεις, ή/και στο όσχεο
  • Οίδημα στους όρχεις, ή/και στο όσχεο
  • Οίδημα, ή ευαισθησία στη βουβωνική περιοχή

 

Πως γίνεται όμως η εκτίμηση του αίματος στο σπέρμα;

Υπάρχει ένας αριθμός διαγνωστικών τεστ που μπορούν να γίνουν μετά την κλινική εξέταση και τη λήψη ιστορικού. Οι πιο συχνές εξετάσεις που γίνονται είναι η ανάλυση τω ούρων και οι καλλιέργειες για τον εντοπισμό σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων ,ή άλλων λοιμώξεων. Σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται να γίνουν περεταίρω εξετάσεις όπως είναι το υπερηχογράφημα και η μαγνητική τομογραφία για την αποκάλυψη όγκων, ή άλλων ανωμαλιών. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να συστηθεί και η ανάλυση του σπέρματος.

Η θεραπεία της αιμοσπερμίας κατευθύνεται στην αντιμετώπιση της αιτίας που τη προκαλεί εφόσον αυτή έχει βρεθεί. Κάποιες φορές χορηγούνται αντιβιοτικά αν δοθεί η συμπερασματική διάγνωση προστατίτιδας, βασισμένη στα ευρήματα πολλών μελετών όπου αναφέρεται ότι ένας στους 4 άνδρες που εμφανίζει αιμοσπερμία, έχει προστατίτιδα. Παρόλα αυτά δεν έχει αποδειχτεί ξεκάθαρα η αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης θεραπείας.

Σε πολλές περιπτώσεις αν η αιμοσπερμία δε σχετίζεται με κάποια γνωστή διαταραχή, ή σύμπτωμα, δε χορηγείται καμιά θεραπεία και η κατάσταση συνήθως υποχωρεί. Η αιμοσπερμιά που επιμένει για περισσότερο από μήνα, χρειάζεται περεταίρω διερεύνηση ακόμη κι όταν απουσιάζουν τα συνοδά συμπτώματα.

Η πρόγνωση της αιμοσπερμίας εξαρτάται και αυτή από την υποκείμενη αιτία. Οι περισσότερες καταστάσεις αιμοσπερμίας είναι καλοήθεις και αποχωρούν χωρίς θεραπεία. Αν και ο καρκίνος αποτελεί  αιτία της παρουσίας αίματος στο σπέρμα, οι περισσότερες περιπτώσεις αιμοσπερμίας δε σχετίζονται με τον καρκίνο, ιδιαίτερα στους νέους άνδρες.

Κλείστε ραντεβού με τον ιατρό

Call Now ButtonΚΑΛΕΣΤΕ