Πώς γίνεται η βιοψία προστάτη;
Η βιοψία προστάτη γίνεται με τη χρήση υπερήχου υψηλής ευκρίνειας δια μέσου ειδικής κεφαλής (διορθικής), που εισάγεται από τον πρωκτό και απεικονίζει τρισδιάστατα τον αδένα.Στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται με τοπική αναισθησία, χωρίς κανένα αίσθημα πόνου από τον ασθενή.
Με την μέθοδο αυτή καθίσταται δυνατή η απεικόνιση κυρίως υπόηχων (ύποπτων) περιοχών στο παρέγχυμα του προστατικού αδένα.Με τη βοήθεια μιας ειδικής βελόνας λαμβάνονται κομματάκια προστατικού ιστού τα οποία στην συνέχεια αποστέλλονται για ιστολογική εξέταση. Το ποσοστό που συγκεντρώνεται με την βιοψία από κάθε ιστοτεμαχιδιο καθώς και ο συνολικός αριθμός των θετικών ιστοτεμαχιδιων παρέχουν μια χρήσιμη εκτίμηση του όγκου του καρκίνου.
Οκτώ στους δέκα άντρες, κατά μέσο όρο, μπορεί να έχουν ένα αρνητικό για καρκίνο αποτέλεσμα βιοψίας. Το διορθικο υπερηχογράφημα χρησιμοποιείται επίσης για να υπολογιστεί το μέγεθος του προστάτη πριν την βιοψία.
Ο γιατρός έχει ιδιαίτερη εμπειρία στις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, ρομποτική χειρουργική και ουρογυναικολογία. Στο χώρο του ιατρείου του πραγματοποιούνται εξετάσεις που αφορούν τις παθήσεις του προστάτη, τον έλεγχο της ακράτειας ούρων και της γονιμότητας, την στυτική δυσλειτουργία, καθώς και την λιθίαση.
Το ιατρείο του είναι εξοπλισμένο με τελευταίας γενιάς υπερηχογράφο και μέσα στο χώρο διενεργείται μια σειρά από εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως εύκαμπτη κυστεοσκόπηση, διορθική βιοψία προστάτου, ουροροομέτρηση και triplex πέους.