Ourologos-Athina | Ρομποτικη Χειρουργικη
Στην ιστοσελίδα μας μπορείτε να ενημερωθείτε για ορισμένες συχνές ουρολογικές παθήσεις, για την αντιμετώπισή τους, να έχετε μια πρώτη γνωριμία με τον ιατρό και το ιατρείο του, καθώς και να επικοινωνήσετε μαζί μας για οτιδήποτε σας απασχολεί.
Ουρολόγος, Ουρολόγοι, Ουρολόγος Αθήνα, Ουρολογος Αθηνα, Ουρολόγοι Δροσιά, Ουρολόγος Δροσιά, Ουρολόγος Άνοιξη, Ουρολόγος Κηφισιά, Ουρολόγος Νέα Ερυθραία, Ακράτεια, Ουρολοίμωξη, Λιθίαση, Κονδυλώματα, Πέτρα - νεφρά, Στυτική δυσλειτουργία, Πρόωρη εκσπερμάτιση, Στενώματα ουρήθρας, Υπογονιμότητα, Νόσος Peyronie, Νεφρολιθίαση, Αιματουρία, Προστάτης, χειρουργός ανδρολόγος ουρολόγος
467
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-467,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-16.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Ρομποτικη Χειρουργικη

Καλέστε άμεσα

στο 211.01.99.548 για

ραντεβού με τον ιατρό

Ρομποτική Χειρουργική

Ρομποτικό σύστημα daVinci

Το σύστημα daVinci χρησιμοποιείται για τη ρομποτική υποβοήθηση λαπαροσκοπικών επεμβάσεων από το 1997. Το 2011 υπήρχαν σε λειτουργία πάνω από 2.110 συστήματα daVinci παγκοσμίως.

Αποτελείται από δύο τμήματα:

1. Την κονσόλα χειρισμού, όπου υπάρχουν τα χειριστήρια, τα πεντάλ ελέγχου και το σύστημα τρισδιάστατης εικόνας μέσω ειδικής οθόνης – διόπτρας. Η κονσόλα συνδέεται ενσύρματα ή ασύρματα με το κυρίως σώμα (εικόνα 1).

2. Το κυρίως σώμα με τρεις ή τέσσερις ρομποτικούς βραχίονες, στους οποίους προσαρμόζονται ειδικά λαπαροσκοπικά εργαλεία ρομποτικής τεχνολογίας EndoWrist¨ (εικόνα 2).

Ο χειριστής, μέσω του ειδικού συστήματος οθόνης – διόπτρας και της ειδικής διπλής τηλεσκοπικής ρομποτικής κάμερας, βλέπει τρισδιάστατα. Με τα χειριστήρια και τα πεντάλ μετακινεί τα ειδικά ρομποτικά εργαλεία, μέσω των βραχιόνων, εντός της σωματικής κοιλότητας, με υποκλιμακούμενη κίνηση, εξαλείφοντας το φυσικό τρόμο των χεριών του χειρουργού. Τα ρομποτικά εργαλεία τεχνολογίας EndoWrist¨ έχουν 7 βαθμούς ελευθερίας κίνησης, μιμούμενα το ανθρώπινο χέρι, ενώ τα συμβατικά λαπαροσκοπικά εργαλεία επιτρέπουν 2 ή 3 βαθμούς ελευθερίας. Επιπλέον τα ρομποτικά εργαλεία επιτρέπουν πλήρη περιστροφική κίνηση, κάτι που δεν μπορεί να επιτευχθεί με τα κλασικά εργαλεία (εικόνα 3).

Οι τεχνολογικές δυνατότητες του ρομποτικού συστήματος παρουσιάζουν τα εξής πλεονεκτήματα: καλύτερη τρισδιάστατη (3D) προβολή του χειρουργικού πεδίου, αυξημένη μεγέθυνση 10-15 φορές, εξάλειψη του φυσικού τρόμου των χειρών, δυνατότητα εκτέλεσης πολύπλοκων και σύνθετων κινήσεων οι οποίες είναι δύσκολο να γίνουν λαπαροσκοπικά, μειωμένη καμπύλη εκμάθησης, καλύτερη εργονομία και λιγότερη κόπωση του χειρουργού. Τα αποτελέσματα σε έμπειρα χέρια είναι εντυπωσιακά, όχι μόνο λόγω του πλεονεκτήματος των εγχειρήσεων ελάχιστης επεμβατικότητας (μικρότερο τραύμα, μικρότερη τομή, λιγότερος πόνος, ελάχιστη απώλεια αίματος, ταχύτερη ανάρρωση, λιγότερες επιπλοκές από το τραύμα), αλλά και της δυνατότητας εκτέλεσης με μεγάλη ακρίβεια πολύπλοκων επεμβάσεων παρασκευής, διατομής, συρραφής δομών, ιστών και οργάνων, ακόμα και σε χειρουργικά δύσκολα προσβάσιμες περιοχές του σώματος, όπως η μικρή πύελος.

Εφαρμογές της ρομποτικής στην ουρολογία

Οι εφαρμογές της ρομποτικής στο ουροποιογεννητικό σύστημα είναι πολλές, τόσο σε νεοπλασματικές παθήσεις, όπως προστάτη (ριζική προστατεκτομή), ουροδόχου κύστεως (ριζική κυστεκτομή), νεφρού (ριζική νεφρεκτομή -μερική νεφρεκτομή), ουρητήρος (νεφροουρητηρεκτομή), όσο και σε μη νεοπλασματικές – καλοήθεις παθήσεις οργάνων, όπως νεφρού (πυελοπλαστική – πυελολιθοτομή – απλή νεφρεκτομή), επινεφριδίου (επινεφριδεκτομή), ουρητήρος (μετεμφύτευση ουρητήρος – παλινδρόμηση), κιρσοκήλη, καλοήθης υπερτροφία προστάτη, γυναικεία ακράτεια ούρων (κολποανάρτηση), πρόπτωση πυελικών οργάνων (ιεροκολποπηξία).

Ρομποτική ριζική προστατεκτομή (ΡΡΠ)

Ο καρκίνος του προστάτη έχει αναγνωριστεί ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αφορούν την υγεία του ανδρικού πληθυσμού. Αποτελεί τη δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες. Στην Αμερική διαγιγνώσκονται περισσότερες από 200.000 νέες περιπτώσεις το χρόνο. Επιπλέον είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες. Αφορά κυρίως στους ηλικιωμένους άνδρες, συχνότερα απ? ό,τι στους νεότερους. Η ριζική προστατεκτομή (ΡΠ) περιλαμβάνει την αφαίρεση ολόκληρου του προστάτη, μεταξύ της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστεως μαζί με τις σπερματοδόχους κύστεις. Ανάλογα με το στάδιο της νόσου μπορεί να γίνει και λεμφαδενικός καθαρισμός. Η ανοικτή οπισθοηβική ριζική προστατεκτομή (ΑΡΠ) περιγράφηκε και συστηματοποιήθηκε από τον Walsh το 1982. Έκτοτε υιοθετήθηκε από την ουρολογική οικογένεια και με μικρές παραλλαγές – τροποποιήσεις αποτελεί τη μέθοδο εκλογής για τη χειρουργική αντιμετώπιση του τοπικά εντοπισμένου προστατικού καρκίνου (στάδιo cT1-cT2) ασθενών με προσδόκιμο επιβίωσης μεγαλύτερο των 10 ετών. Παρ? όλα αυτά εξακολουθεί να συνοδεύεται από σημαντική περιεγχειρητική νοσηρότητα (απώλεια αίματος, χρόνος νοσηλείας), βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπλοκές (στυτική δυσλειτουργία, ακράτεια ούρων κ.ά.). Στο πλαίσιο της προσπάθειας βελτίωσης των αποτελεσμάτων εμφανίστηκε και κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος η Ρομποτικά υποβοηθούμενη Ριζική Προστατεκτομή (ΡΡΠ).

Ρομποτικά υποβοηθούμενη – Ριζική Προστατεκτομή (ΡΡΠ)

Στη διάρκεια των 10 τελευταίων ετών, η ΡΡΠ έγινε η συχνότερη χειρουργική τεχνική αντιμετώπισης του τοπικά εντοπισμένου προστατικού καρκίνου στις ΗΠΑ (>60% των ριζικών προστατεκτομών το 2007), με εκτιμήσεις που αναφέρουν πάνω από 70.000 ΡΡΠ για το 2009 (>70%).

Η πρώτη ΡΡΠ πραγματοποιήθηκε το 2000 στη Φραγκφούρτη από τους Binder και συν. και την ίδια χρονιά στη Γαλλία από τους Abbou και συν. Η μέθοδος όμως γνώρισε μεγάλη αποδοχή αφού τυποποιήθηκε από τους Menon και συν., οι οποίοι την περιέγραψαν ως the Vattikuti Institute Prostatectomy (VIP). Σήμερα πολλά κέντρα χρησιμοποιούν την τεχνική αυτή, ενώ όπως είναι φυσικό, υπάρχουν και παραλλαγές ή και διαφορετικές τεχνικές. Η επέμβαση δύναται να πραγματοποιηθεί με διαπεριτοναϊκή προσπέλαση (προτιμάται από τους περισσότερους) ή εξωπεριτοναϊκή. Η διατήρηση των αγγειονευρωδών δεματίων της στύσης (εφόσον ενδείκνυται) με τεχνική χωρίς τη χρήση διαθερμίας Cathermal techniqueE, η καλύτερη παρασκευή – διατομή του κυστικού αυχένα και η διατήρηση του σφιγκτήρα της ουρήθρας που παίζει ρόλο στην εγκράτεια των ούρων, αποτελούν τα σημαντικά πλεονεκτήματα της ρομποτικής προστατεκτομής (εικόνα 4).

Τα μεσοπρόθεσμα ογκολογικά αποτελέσματα της ΡΡΠ είναι εξίσου καλά σε σχέση με την ανοικτή ΡΠ. Έπειτα από δέκα χρόνια βελτιώσεων της τεχνικής, νεότερες σύγχρονες σειρές αναφέρουν ότι η ΡΡΠ εμφανίζει χαμηλότερα ποσοστά θετικών χειρουργικών ορίων σε σχέση με την ανοικτή. Τα δεδομένα από κέντρα μεγάλων σειρών αναφέρουν ποσοστά εγκράτειας από 84%-97% στο έτος και ποσοστά διατήρησης της στύσης 70%-80% στο έτος (σε ασθενείς με φυσιολογική σεξουαλική λειτουργία προεγχειρητικά και αμφοτερόπλευρη διατήρηση των αγγειονευρωδών δεματίων), που συγκρίνονται ή ξεπερνούν αυτά των αντίστοιχων ανοικτών σειρών. Ειδικότερα η ταχύτερη αποκατάσταση της εγκράτειας και της στυτικής λειτουργίας (στο τρίμηνο) επιβεβαιώνεται σε συγκριτικές μελέτες μεταξύ ΡΡΠ και ΑΡΤ. Η ΡΡΠ εμφανίζει μειωμένη διεγχειρητική απώλεια αίματος, λιγότερες πιθανότητες μετάγγισης και αναστομωτικού στενώματος σε σχέση με την ΑΡΠ.

Σε μια απο τις μεγαλύτερες σειρές από Menon και συν. τα μακροχρόνια ογκολογικά αποτελέσματα ήταν συγκρίσιμα με αυτά της ΑΡΠ, ενώ η συνολική διατήρηση της εγκράτειας ήταν 92% και της στυτικής λειτουργίας 89%. Επιπλοκές εμφανίζονται στο 5% με το μεγαλύτερο ποσοστό βαθμού Clavien I ή II.

Ρομποτική ριζική κυστεκτομή

Η Ανοικτή Ριζική Κυστεκτομή (ΑΡΚ) αποτελεί τη θεραπεία εκλογής του τοπικά εντοπισμένου μυοδιηθητικού καρκινώματος από μεταβατικό επιθήλιο της ουροδόχου κύστης. Η επέμβαση παραμένει τεχνικά πολύ απαιτητική, καθώς ταυτόχρονα περιλαμβάνει εκτεταμένο ή τυπικό πυελικό λεμφαδενικό καθαρισμό και εκτροπή ούρων ή ορθότοπη αντικατάσταση με νεοκύστη από τμήμα εντέρου. Συνοδεύεται συχνά από σημαντική απώλεια αίματος διεγχειρητικά, παρατεταμένη νοσηλεία (15-20 ημέρες), ενώ σε σύγχρονες σειρές η θνητότητα αγγίζει το 1%-2% και η μετεγχειρητική νοσηρότητα φτάνει το 25%.

Η ρομποτική ριζική κυστεκτομή (ΡΡΚ) συνδυάζει τα προτερήματα της τεχνικής ελάχιστης επεμβατικότητας, με μικρότερη απώλεια αίματος, λιγότερες μεταγγίσεις, μικρότερο χρόνο νοσηλείας, ταχύτερη ανάρρωση. Τα ογκολογικά αποτελέσματα είναι εξίσου καλά με την ανοικτή χειρουργική.

Ρομποτική νεφρεκτομή – νεφροουρητηρεκτομή

Η συμβατική λαπαροσκοπική χειρουργική έχει εφαρμοστεί με μεγάλη επιτυχία, εδώ και αρκετά χρόνια, στις καλοήθεις και κακοήθεις χειρουργικές παθήσεις του νεφρού.
Τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής νεφρεκτομής (ΡΝ) σε σχέση με τη λαπαροσκοπική είναι η μείωση του χρόνου της επέμβασης, η μεγαλύτερη ακρίβεια και σταθερότητα στην απολίνωση των αγγείων της πύλης και η καλύτερη εργονομία. Σε εξειδικευμένα κέντρα η ΡΝ έχει βρει μεγάλη εφαρμογή στην απλή νεφρεκτομή ζώντα δότη για μεταμόσχευση νεφρού.

Τα πλεονεκτήματα της ΡΝ σε σχέση με την Ανοικτή Νεφρεκτομή (ΑΝ) είναι: μικρότερη απώλεια αίματος διεγχειρητικά, μικρότερο τραύμα, λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος, μικρότερος χρόνος νοσηλείας, ταχύτερη ανάρρωση.

Η Ανοικτή Μερική Νεφρεκτομή (ΑΜΝ) είναι πλέον η επέμβαση εκλογής για τους μικρούς όγκους του νεφρού. Η Λαπαροσκοπική Μερική Νεφρεκτομή τεχνικά είναι από τις δυσκολότερες επεμβάσεις. Η ρομποτική μερική νεφρεκτομή (ΡΜΝ), λόγω της καλύτερης εργονομίας, 3D εικόνας και υψηλής τεχνολογίας εργαλεία, έρχεται να γεφυρώσει αυτό το χάσμα με ασφάλεια. Τα πλεονεκτήματά της σε σχέση με την ΑΜΝ είναι αυτά της τεχνικής ελάχιστης επεμβατικότητας (μικρότερη απώλεια αίματος διεγχειρητικά, μικρότερο τραύμα, λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος, μικρότερος χρόνος νοσηλείας, ταχύτερη ανάρρωση) (εικόνα 5).

Η Ανοικτή Νεφροουρητηρεκτομή είναι η μέθοδος εκλογής για την αντιμετώπιση του ουροθηλιακού καρκινώματος της αποχετευτικής μοίρας του ανώτερου ουροποιητικού. Η ρομποτική νεφροουρητηρεκτομή (ΡΝΟ) αποτελεί ασφαλή μέθοδο με όλα τα πλεονεκτήματα της τεχνικής ελάχιστης επεμβατικότητας. Η ρομποτική υποβοήθηση δίνει πλεονέκτημα στη διαχείριση (εκτομή) του cuff της κύστεως πλησίον της κυστεουρητηρικής συμβολής, λόγω της ευκολότερης παρασκευής ιστών και τοποθέτησης ραφών.

Ρομποτική Πυελοπλαστική (ΡΠΥ), μετεμφύτευση ουρητήρος και επινεφριδιεκτομή (ΡΕ)

Η ρομποτική πυελοπλαστική, η ρομποτική μετεμφύτευση ουρητήρος, όπως και η ρομποτική επινεφριδιεκτομή είναι οι χαρακτηριστικές επεμβάσεις στην ουρολογία, όπου η ρομποτική προσπέλαση έχει σαφή πλεονεκτήματα σε σχέση με την ανοικτή. Και στις τρεις περιπτώσεις η επέμβαση δύναται να γίνει με ασφάλεια χωρίς το τραύμα της ανοικτής προσπέλασης και με αποτελέσματα συγκρίσιμα των ανοικτών τεχνικών. Μεγάλο πλεονέκτημα η κατά πολύ μικρότερη νοσηρότητα. Η πυελοπλαστική, με τη βοήθεια της ρομποτικής υποβοήθησης, εύκολα μπορεί να συνδυασθεί με αφαίρεση λίθων νεφρικής πυέλου (πυελολιθοτομή), χωρίς την ανάγκη ευμεγέθων τομών. Το ίδιο ισχύει και στις μετεμφυτεύσεις ουρητήρος, που στους ενηλίκους τις περισσότερες φορές τα αίτια είναι ιατρογενή, η αποκατάσταση γίνεται χωρίς προβλήματα με αντιπαλινδρομικές ή μη τεχνικές.

Ρομποτική κολποανάρτηση – ρομποτική ιεροκολποπηξία

Η γυναικεία ακράτεια από προσπάθεια αντιμετωπιζόταν με την ανοικτή κολποανάρτηση κατά Burch, η οποία ήταν η επέμβαση αναφοράς, με πολύ καλά μακροχρόνια αποτελέσματα. Τα τελευταία 10 χρόνια έχει επικρατήσει η χρήση διακολπικών ταινιών (transvaginal tapes) με μεγάλο πλεονέκτημα την πολύ μικρότερη νοσηρότητα, τον ελάχιστο χρόνο νοσηλείας, με συγκρίσιμα με την Burch μεσοπρόθεσμα αποτελέσματα. Η ρομποτική κολποανάρτηση κατά Burch κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, ιδιαίτερα επί αποτυχίας των διακολπικών ταινιών. Η τεχνική είναι απλή με άριστα αποτελέσματα, χωρίς την ανάγκη μεγάλης τομής και χειρουργικού τραύματος.

Η πρόπτωση πυελικών οργάνων αντιμετωπίζεται επιτυχώς με την ιεροκολποπηξία (η ανοικτή μέθοδος αποτελεί εδώ και χρόνια τη θεραπεία εκλογής), ενώ η χρήση πλεγμάτων που τοποθετούνται διακολπικά κερδίζει έδαφος, με πολύ καλά αποτελέσματα. Τα μακροχρόνια αποτελέσματα της ανοικτής ιεροκολποπηξίας φαίνεται ότι είναι καλύτερα από αυτά της διακολπικής αποκατάστασης. Η ρομποτική ιεροκολποπηξία με χρήση πλέγματος έρχεται να αντικαταστήσει την ανοικτή μέθοδο, με πολύ καλά αποτελέσματα και με ελάχιστο τραύμα.

Ρομποτική απολίνωση έσω σπερματικής (κιρσοκήλη)

Η τρισδιάστατη όραση, η μεγέθυνση και ο καλύτερος έλεγχος που προσφέρει το ρομποτικό σύστημα, έχουν οδηγήσει στη ολοένα και συχνότερη χρήση του σε επεμβάσεις μικροχειρουργικής, σε περιπτώσεις ανδρικής υπογονιμότητας και χρόνιου ορχικού άλγους. Επεμβάσεις όπως η απολίνωση της έσω σπερματικής φλέβας για τη θεραπεία κιρσοκήλης με διατήρηση του λεμφαγγειακού πλέγματος πραγματοποιούνται με πολύ καλά αποτελέσματα.

Ρομποτική απλή προστατεκτομή

Η ρομποτική απλή προστατεκτομή (αδενωματεκτομή) βρίσκει ολοένα και περισσότερο έδαφος, ειδικά σε πολύ μεγάλα προστατικά αδενώματα, και μπορεί να συνδυαστεί με αφαίρεση εκκολπώματος ή και λίθων ουροδόχου κύστης.

Κλείστε ραντεβού με τον ιατρό

Call Now ButtonΚΑΛΕΣΤΕ